Academie Muziek en Woord AMW MOL

Optie experimentele muziek study-close-button

 

Wat?

Het huidige muzieklandschap laat toe dat allerlei soorten muziek naast elkaar bestaan, en helemaal niet meer in een genre te plaatsen zijn. Klassieke muziek zoekt toenadering tot pop, maar ook tot jazz. Genoteerde muziek wordt gecombineerd met improvisatie. Sinds de jaren ‘40 van vorige eeuw is het gebruik van alledaagse geluiden ingetreden. De computer - en alle mogelijkheden die deze biedt - verruimen nog verder het veld. Vergeet alles wat je weet, of denkt te weten, over muziek en vertrek vanuit de verwondering van wat geluid is, en wat dat kan teweeg brengen.

  1. In het vak “live electronics” gaan we dan ook eerst aan de slag met geluid: vastleggen, combineren manipuleren van geluid is een eerste stap. Bepaal je eigen “soundscape” en leg deze vast. Een tweede stap is het opwekken van geluid: werken met geluidsgolven, oscillators, filters, envelopes, ...: experimenteer en leer zo bewuste keuzes maken. Dit is helemaal iets anders dan de kant- en klare synths en sample-banken die je uit je computer kan halen! Creëer je eigen, unieke geluidsbibliotheek!
  2. We vergeten natuurlijk de akoestische elementen niet: combineer elektronica met “gewone” instrumenten, zoek nieuwe toepassingen, speeltechnieken voor instrumenten.
  3. We onderzoeken ook compositie- en notatietechnieken vanaf het begin van de 20ste eeuw: zegt dodecafonie je iets? Of misschien aleatoriek? Of ga je voor minimalisme (zeer populair in filmmuziek)? Wil je je muziek nauwkeurig noteren, of ga je voor een grafische notatie die de uitvoerder nog héél véél vrijheid geeft?
  4. Wil je muziek benaderen als een programmeertaal (algoritmische compositie), en je eigen “algorave” maken via live-coding? Misschien is Sonic Pi of Tidal dan iets voor jou!
  5. Je ziet: een heel breed gamma aan avontuurlijke manieren om muziek te benaderen. Wat heb je dan nodig? Een open geest, een brede smaak van muziek, lef om te experimenteren, discipline om toch een resultaat te willen ontwikkelen, …

Maar vooral: de goesting om je eigen muzikale stem te vinden in een wereld waar alles meer en meer hetzelfde wordt.


Verder volg je nog een keuzevak, je hebt de keuze uit :