Voor wie?
Voor leerlingen die de tweede graad of de voormalige lagere graad beëindigd hebben of slagen tijdens een toelatingsperiode.
Wat?
Leerlingen maken een keuze uit het aanbod van opties en volgen gedurende 3 schooljaren wekelijks 3 lestijden de lessen van de gekozen optie.
Jongeren volgen verplicht het vak Muzieklab in het eerste jaar van de derde graad. Vanaf het tweede jaar volgen zij twee keuzevakken uit het aanbod.
Muzieklab wordt aangeboden in drie stijlvariaties:
Muzieklab: klassiek, Muzieklab: jazz-pop-rock en Muzieklab: dj
Instrument
Tijdens de lessen van instrument leren we alle technieken en vaardigheden die nodig zijn om een muziekinstrument muzikaal en technisch te beheersen. We hebben aandacht voor houding, beheersing, techniek, toonvorming, snelheid, muzikaliteit, ademhaling, afwerking, interpretatie…
Alle muzikale genres komen in deze lessen aan bod.
Iedere leerling start vanaf het eerste jaar van muziekatelier in de tweede graad ook met een muziekinstrument. Beide opleidingen verlopen dus simultaan. Je hebt de keuze uit de volgende instrumenten.
Let op: Zang is ook een muziekinstrument.
Groepsmusiceren instrumentaal
In deze lessen ervaar je de vreugde van samen muziek maken. Onze groepen zijn zorgvuldig samengesteld, bestaande uit leerlingen die hetzelfde instrument bespelen of een verwant instrument. Onder de begeleiding van een toegewijde instrumentleraar, krijg je niet alleen les, maar ook waardevol advies over het bespelen van je instrument.
Tijdens de lessen leggen we de nadruk op verschillende belangrijke aspecten van samen musiceren. Allereerst leer je naar elkaar te luisteren, wat essentieel is voor een harmonieus samenspel. We werken aan het creëren van een homogene klankvorming, waarbij iedereen in de groep samenwerkt om een harmonische samenklank en intonatie te bereiken. Ook besteden we aandacht aan tempo en dynamiek, zodat de muziek levendig en expressief wordt uitgevoerd.
Het repertoire dat we behandelen is zeer divers en omvat de hele muziekgeschiedenis. Van klassieke stukken tot hedendaagse composities, er is voor elk wat wils. Vaak oefenen we bewerkingen die speciaal zijn aangepast aan de samenstelling van onze groep, waardoor we unieke en interessante muziekstukken kunnen uitvoeren.
Naast het spelen van muziek besteden we ook aandacht aan andere belangrijke aspecten van samen musiceren. Je leert bijvoorbeeld hoe je je instrument moet stemmen en hoe je tekens en inzetten aan je medemuzikanten moet geven. Ook leer je onderling afspraken te maken over de interpretatie van de partituur.
Zo kan je na je studies blijven in groep spelen zonder de leidende hand van de leraar.
In onze academie zijn de volgende ensembles actief:
- Accordeonensembles
- Blokfluitensemble
- Cello-ensemble
- Dwarsfluitensembles
- Gitaarensemble
- Klarinetensemble
- Koperensemble
- Pianoduet, -trio…
- Saxofoonensemble
- Slagwerkensembles
- Strijkersensemble
Groepmusiceren vocaal
In onze lessen groepsmusiceren vocaal klassiek staat het samen zingen in een koor of vocaal ensemble centraal. Of je nu deel uitmaakt van een klein ensemble of een groter koor, elke stem draagt bij aan de totaalklank en is daarom van groot belang.
Het juiste stemgebruik is essentieel voor elke zanger. Niet alleen technische vaardigheden zijn belangrijk, maar ook het vermogen om je stem aan te passen aan je medezangers voor een homogene klank. Hierdoor transformeert een individuele stem tot een krachtige groepsklank, wat zowel auditief als visueel indruk maakt op het publiek.
Onze lessen richten zich niet alleen op vocale techniek, maar ook op interpretatie en uitvoeringspraktijk. Door projectmatige optredens worden stijlvolle en samenhangende uitvoeringen gerealiseerd, waarbij aandacht wordt besteed aan zowel vocale als taalkundige aspecten. Groepsmusiceren vocaal is een organisch proces dat het individuele overstijgt, en biedt een unieke ervaring die verder gaat dan individuele zanglessen.
Het repertoire van onze lessen omvat de gehele geschiedenis van de vocale muziek, van oude muziek tot hedendaagse koorstukken. Van prachtige koorwerken tot meeslepende operascènes, ons repertoire biedt een breed scala aan melodische, ritmische en harmonische expressie.
Of je nu een ervaren zanger bent of net begint met zingen, onze groepsmusiceren vocaal lessen bieden een inspirerende en verrijkende ervaring.
Muzieklab: klassiek
In deze lessen van de derde graad bouwen we voort op alles wat je in de Muziekatelier lessen van de tweede graad hebt geleerd. Maar wat staat er eigenlijk allemaal op het programma?
In Muzieklab ontdek je hoe je een barokstuk speelt en leer je de kunst van het interpreteren van muziek om het verhaal van de componist tot leven te brengen. We duiken dieper in op de notatie op de partituur en leren hoe je de muzikale taal van componisten zoals Bach, Beethoven, Brahms, Berlioz, en vele anderen kunt ontcijferen.
We gaan ook in op muzikale termen en concepten zoals tempo-indicaties zoals allegro en lento, het herkennen van verschillende instrumenten en hun rol in het orkest, en het begrijpen van muzikale afkortingen. We verkennen de subtiliteiten tussen vals en dissonant en ontdekken de rol van een concertmeester en waarom een dirigent een dirigeerstokje gebruikt.
Daarnaast verdiepen we ons in de geschiedenis van de muziek, van de renaissance tot het expressionisme, en verkennen we verschillende muziekstijlen en genres zoals jazz, pop, rock, oude muziek, folk, wereldmuziek en experimentele muziek.
Na een jaar in Muzieklab heb je niet alleen antwoorden op al deze vragen, maar ben je ook klaar om je muzikale reis voort te zetten. Je hebt de mogelijkheid om de lessen Muzikale en culturele vorming: klassiek voort te zetten gedurende twee jaar, of je kunt kiezen voor een ander keuzevak. Wat je keuze ook is, de praktische kennis die je opdoet in deze lessen zal je zeker een betere muzikant maken!
En alsof dat nog niet genoeg is verlaten we ook regelmatig het klaslokaal voor activiteiten zoals gezamenlijke concertbezoeken, uitstapjes naar de opera of concertgebouwen, bezoeken aan het Instrumentenmuseum, het bijwonen van orkest- of koorrepetities, en nog veel meer.
Vanaf 3.2 volg je nog een keuzevak.