Mols Accordeonensemble

Accordeonklas Mol – Curriculum Vitae 

Accordeon & nog eens accordeon 

 
Het vak ‘instrument - accordeon’ is ingericht aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol vanaf het schooljaar 1996-1997 met Ludo Mariën als accordeonleraar onder impuls van directeur Herbert Janssens. Het 1ste schooljaar waren de accordeonlessen in of rondom de Robianozaal van de Rozenberg, wegens overbezetting van de lokalen in de oude muziekacademie in de Lakenmakersstraat. Van meet af aan is dit een succes geweest: het 1ste jaar waren er 12 studenten, het 2e jaar waren er weer 12 nieuwe studenten, en ook in het 3e jaar waren er 12 nieuwe ingeschrevenen. Op korte tijd van niets tot een populair vak. De studenten komen op dit moment van heinde en verre, ook uit Nederland. 
 
Vele evenementen, samenkomsten, uitstappen en reizen passeren jaarlijks de revue: in januari hét accordeonweekend in de Scoutsrally te Neerpelt (2026 – 25ste jaargang), klasconcerten, een fietshappening in de zomervakantie, nationale en internationale concours (Innsbruck, Bratislava, Praag, Hilversum), concerten, ... èn concertreizen: zo o.a. (tot 3 maal toe zelfs) naar het mekka van de accordeonindustrie in Castelfidardo / Italië, (2004 & 2008 & 2014), Portugal (2009 & 2015), Oost-Duitsland (2012), Luxemburg & Slovenië (2023). 
 
Sinds het schooljaar 2007-2008 telt de accordeonklas 2 ensembles: het Mols ACCORDEONENSEMBLE, en het jeugdensemble dé Bajantjs. 
 
Met de ‘Zilvermeerproms’ (2000) en de kindermusical ‘Sneeuwwitje’ (2002), waren we met onze jonge academieklas al snel op het gewaagde pad van onderneming. Vergeten we ook niet ‘De Moord van Postel’! Met enkele van onze muzikale projecten zijn we zelfs 3 jaar op rij in de prijzen gevallen in de gemeente Mol bij de ‘Culturele Publieksprijs’: in 2007 met de volledige live muziek bij de film ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’, in 2008 een 1ste plaats met ‘Accordion meets Percussion’, en in 2009 met het mega piratenevenement ‘de Rossekrulsnor’ – een kindermusical (3 voorstellingen in zaal REX). In het jaar 2012 dingen we weer mee naar deze mooie prijs met ons letterlijk groot project: ADIEMUS. 17 maart 2012 zal in ons geheugen blijven als de dag waar we 4 concerten speelden, voor een volle REX, met een orkest van 265 muzikanten! Met de herneming van Amélie Poulain in de productie, Renaissance d’ Amélie, i.s.m. accordeonvereniging ‘De Lustige Klanken’ uit Bergeijk (NL) is in 2023 en in 2025 een nieuwe succesformule op touw gezet. 
 
 

Maar ook binnen de Molse accordeonklas zit, en zat er heel wat talent. Zo hebben enkele studenten de stap hebben gezet naar het Hoger Kunstonderwijs, het conservatorium. Alle van onderstaanden hebben hun studies accordeon vervolgd bij mij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen: Emmy Gysels (2002) - Matthias Lens (2005) - Bart Wils (2005) - Elien Huysmans (2009) - Seppe Mariën (2013) – Sebastian Dierckx (2015).  
 

Binnen de accordeonklas, en later ook binnen het Mols ACCORDEONENSEMBLE, zijn vele kleinere ensembles ontstaan. Elk met zijn specifiek programma en niveau. Tot op heden (2025) zijn verschillende van deze ensembles nog steeds actief: Decolores, Molse Accordeonvrienden, RE-tro, Akkord, Allabreve, Trio Coomans, Postino, … 

 
En dan zijn er projecten die uit het niets komen, plots ontstaan, voortkomend uit een examenprogramma: 'De Moord van Postel'. Naar aanleiding van het openbaar examen accordeon van Jos Ouderits kwam dit thema naar boven. Uiteindelijk is dit project uitgegroeid tot een kern van 7 accordeonisten, percussie & verteller/zanger (Frans Deckx). De "première" bij het examen kreeg veel respons waardoor het programma meerdere malen werd uitgevoerd: in het Molse culturele leven, en zelfs in GC de Cam in Gooik. 
 

Door de jaren heen hebben we heel wat prominente binnen- en buitenlandse namen te gast gevraagd: Gwen Cresens, Wim Claeys (diatonisch accordeon), Dirk van Gorp (contrabas), Jan de Smet (Nieuwe Snaar), Hubert Damen (Tango van het blote kontje), Teodoro Anzellotti en Claudio Jacomucci uit Italië, Alexander Dmitriev, Oleg Sharov en Viktor Romanko uit Rusland en nog vele anderen. 

Accordeonklas Mol: accordeon, en nog eens accordeon! 

Naar top