Academie Muziek en Woord AMW MOL

Lezing: Machiavelli’s denken voor de hedendaagse politiek, door dr. Tinneke Beeckman

Niccolò Machiavelli (1469-1527) is een uitermate geschikte denker om vandaag de dag de politiek te begrijpen. Niet omdat hij een cynisch denker zou zijn, al staat zijn naam hiervoor wel bekend. ‘Machiavellisme’ drukt eigenbelang, machtshonger, geslepenheid uit. Maar je kan Machiavelli lezen als een voorstander van de vrije republiek.

Hijzelf was een rondreizende diplomaat voor de vrije Florentijnse republiek tussen 1499 en 1512. Pas later begint hij te schrijven. Machiavelli probeerde in woelige, gevaarlijke tijden een politiek systeem te steunen dat volksinspraak mogelijk maakt. Hij combineert dit ambitieuze verlangen met een stevige dosis realisme: politieke veranderingen komen moeizaam tot stand. Vanuit enkele kernbegrippen analyseert Tinneke Beeckman de relevantie voor zijn denken vandaag de dag.

Tinneke Beeckman is doctor in de Moraalwetenschappen, auteur van bekroonde werken zoals 'Door Spinoza’s Lens' en ‘Macht en onmacht, een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting’. Ze is columniste voor De Standaard, en schrijft regelmatig voor andere kranten en weekbladen.


Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 10,00
5 euro voor leden Davidsfonds, Heemkunde Mol en Gregoriuskoor. 2,5 euro voor leerlingen op vertoon van hun leerlingenkaart.

Waar

Academie voor Muziek en Woord

Contact

E-mail
mol@davidsfonds.net
tel.
0499741664